Hoe begin je aan een betrouwbare projectplanning?

dreamstime xxl 95740128

Text Size

Wat is de betekenis van het Triple Constraint

dreamstimefree 5206972

Wat betekenen de levels in de planning?

dreamstimefree 2826117

Wat is een nut en noodzaak van een projectmandaat.

dreamstimefree 6578803

Wat zijn de eisen van een goede projectplanning

dreamstime xxl 93559793

Waarom begrijp ik ze niet?

dreamstime xxl 95740128

Bedrijfsorganisatorische invloeden op de projectplanning

dreamstimefree 6312435

Wat zijn de basisplannen voor een projectplanning

dreamstimefree 5525965

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Is onbegrip de voornaamste reden waarom projectplanningen vaak worden genegeerd?

Ik begrijp ze niet!


Hier is een opsomming van diverse redenen die ik heb gehoord of beter gezegd heb gemerkt die een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn: ik begrijp ze niet, ik vertrouw ze niet, doorlooptijden zijn niet realistisch, manuren zijn niet realistisch, voortgangsrapportages zijn niet frequent en goed genoeg goed.

In dit artikel ga ik in op zoek naar de oorzaak waarom managers, en ander leden van een realisatieteam de projectplanningen niet of onvoldoende begrijpen. Wat moeten de planners er aan doen om er voor te zorgen dat de planningen te begrijpen zijn!Ja, dit is voor ons als planners, een van de grootste uitdagingen en het is tevens ook een van de moeilijkste onderdelen van ons vak. Project planningen zijn veelal groot en gecompliceerd.

Activiteiten of taken
Een gemiddelde project planning voor een level 3 planning bestaat als snel uit 2000 activiteiten en een 3000 tal relaties die samen een projectnetwerkdiagram vormen. Dan zijn er nog een een 200 tal speciale attributen zoals mijlpalen, beperkingen en belemmeringen dergelijke. Gemiddeld genomen zijn er zo’n drie tot vierhonderd activiteiten waar actief aan gewerkt wordt. De andere zijn reeds gereed of moeten nog beginnen.

Organisatie en planning structuren


Tevens hebben we een Work Breakdown Structure(WBS), Organization Breakdown Structure(OBS), Resource Breakdown Structure (RBS), een Product Breakdown Structure (PBS), Risk Breakdown Structure(RBS), en een Cost Breakdown Structure (CBS).

De Work Breakdown Structure (WBS) is nodig om het werk in hapklare werk pakketten te verdelen.


De Organization Breakdown Structure (OBS) om de juiste organisatie onderdelen te onderkennen.


De Resource Breakdown Structure (RBS) is nodig om de middelen zoals mensen, materialen en materieel toe te kennen aan de activiteiten.


De Product Breakdown Structure, ook wel Physical Breakdown Structure genoemd(PBS)om alle individuele producten of oplever onderdelen te benoemen.


De Risk Breakdown (RBS) is nodig om de risico’s in een bepaalde structuur weer te geven.


En tot slot is een Cost Breakdown Structure (CBS) nodig om kosten te boeken,registreren en te managen.

Disciplines ofwel vakgebieden


We hebben ook een twintigtal disciplines en een aantal van ongeveer een honderdtal activiteit codes voor het groeperen, sorteren en filteren.Voor een meer gedetailleerde planning, zoals level 4 en level 5 productieplanning is het aantal activiteiten nog veel groter. Dus, als je de volledig projectplanning zou zien dan heb je ongeveer een veertigtal A-3 bladzijde. Het lijkt me logisch dat deze moeilijk te begrijpen zijn als ze niet netjes en gestructureerd zijn gebouwd.Het is dus aan de planners om er voor te zorgen dat de documenten zo worden gepresenteerd dat er voor een ieder een leesbare planning document komt.

Wat moeten de planners nog meer doen.


Ze moeten een begrijpelijke, op een Internationale gebaseerde standaard of richtlijn, planningmodel maken. Dit geeft de beste garantie dat er een overzichtelijke en betrouwbare en voorspelbaar planning model wordt gebouwd. Deze standaards zijn samengesteld door honderden vrijwilligers uit vele landen en industrieën die op een gestructureerde manier de “Beste Standaards” hebben geformuleerd.

Mijn keuze is om de Practice Standard for Scheduling, die door het Project Management Institute (PMI)is samengesteld ,te gebruiken maar je kunt natuurlijk ook andere richtlijnen gebruiken zoals;

Stroomlijn in planning door de Projectgroep Project Planningen Infrastructuur (PPI).
A Guide to the Project Management Body of Knowledge Fifth Edition)(PMBOK)van het Project management Institute. (PMI)
ISO 21500 Guidance for Projectmanagement
The Society of Construction Law, Delay en Disruption protocol (SCL)
Guild of Project Controls Compendium and Reference (CaR)

Wat u ook kunt doen is mijn boek Projecten Praktijkgericht Plannen lezen en dat is te bestellen op www.boekenbestellen.nl en in alle boekwinkels en online boekenverkoop sites.

Wat je ook kunt doen is mijn cursus Primavera P6 het lezen en duiden van een projectplanning volgen. Hieronder is de link

https://www.udemy.com/course/primavera-p6-het-lezen-en-duiden-van-een-projectplanning/?referralCode=B7BBC90CAE7CB57FDBC2

X

Right Click

No right click