VIERKANT LOS 002 Projecten Praktijkgericht Plannen

Jan van den Berg Planningmanagement 

Waar kan ik je mee helpen?

Ik help projectorganisaties met het ontwerpen, bewaken, beheersen van betrouwbare projectplanningen en het implementeren van projectbeheersing processen, tools en technieken zodat zij deze projecten met een voorspelbare opleverdatum kunnen realiseren.

Beschikbaar voor het opzetten en of verbeteren van uw :

 strategische, - portfolio planning, 

  • integrale (EPC) projectplanning,
  • Earned Value Management (EVM)
  • Risk Managementprocessen, methodes en technieken.

Andere specialisaties zijn ook wel;

Het opzetten van een planning model voor een projectplanning volgens PMBOK® Guide of ISO 21500.

Het ontwerpen van een projectplanning gaat niet zomaar. Je moet een solide basis hebben om eraan te beginnen. De meest voor de hand liggende zijn de PMBOK® Guide van het Project Management Institute (PMI) en ISO 21500 De internationale richtlijn voor projectmanagement.Deze solide basis is ook de basis van mijn boek Projecten Praktijkgericht Plannen.Je kunt dit ook zien als een Definitief Omwerp (DO) zoals we dit ook wel kennen in engineering. Het uitvoeringontwerp (UO) van de projectplanning kan dan door uw eigen planners worden gedaan op basis van het DO.

Voor het externe beoordelen van een projectplanning op voorspelbaarheid en betrouwbaarheid.

Gedurende het planningsproces hebben we te maken met het interne en het externe gezichtspunt. Het interne gezichtspunt is veelal ingebed in de cultuur en de organisatie van de onderneming. Het externe gezichtspunt is iets heel wat anders.

Voor het externe beoordelen van projectplanning die in de tijd “uit de hand gelopen zijn”.

Dit is een van mijn specialiteiten en heb dit de afgelopen jaren veel gedaan. Het gaat dan om grote projecten die dreigen uit de hand te lopen of al uit de hand gelopen zijn. Enkele vragen waren:

Wij hebben onze eigen MSP-projectplanning maar de opdrachtgever wenst een projectplanning met kosten en manuren en de daarbij horende capaciteit grafieken en s-krommes. Zou jij die kunnen realiseren?

Wij werken aan een engineering project en hebben een forse boeteclausule voor een late levering. Kun je ons helpen met het updaten en aanpassen van de projectplanning want we hebben veel meerwerk gehad en hoe zouden we de leveringsdatum alsnog kunnen halen?    

Projectplanning gezondheid check

Ik hoor u al denken? Hoe ga je de eisen van een projectplanning controleren en verifiëren? We noemen dit ook wel de ‘health check’ van de projectplanning.Betrouwbare en voorspelbare projectplanningen zijn één van de kritische factoren voor het succesvol uitvoeren van een project. Onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen de kwaliteit van een projectplanning en het resultaat van het uitgevoerde project. Hoe beter de planning, hoe beter de uitvoering.

Het definiëren van een ‘goede planning’ is echter niet zo eenvoudig, maar het Amerikaanse ‘Defense Contract Management Agency’ (DCMA) heeft een standaard ontworpen. En als een projectplanning aan deze eisen voldoet, kun je stellen dat de projectplanning goed is gebouwd.

 DCMA 14 Points Assessment

Deze standaard bestaat uit de ‘DCMA 14 Points Assessment’ en de kern van deze 14 punten vind je hieronder. Waar het realistisch is, zal ik de Nederlandse vertaling gebruiken, maar dit is niet altijd handig omdat deze termen zijn ingebed in het Engelstalige jargon van de planner.

Hier zijn de eerste vier, de andere tien kun je lezen in mijn boek Projecten Praktijkgericht Plannen.

  1. Logic

Omschrijving: het aantal activiteiten zonder een voorganger en een opvolger mag niet meer zijn dan 5% van het totaal. Mijn eigen tolerantie is zero: geen activiteiten zonder een voorganger en een opvolger.

  1. Leads

Omschrijving: deze test identificeert de leads die in de projectplanning voorkomen. DCMA heeft net als ik een zerotolerantie: geen leads.

  1. Lags

Omschrijving: het totale aantal activiteiten met een S-S-relatie met een lag mag niet meer zijn dan 5%. Hier kan ik me tot op zekere hoogte wel in vinden, maar dan moet er ook een F-F-relatie aan worden toegevoegd.

  1. F-S-Relations

Omschrijving: minimaal 90% van alle relaties dient F-S te zijn. Het totaal van alle andere relatietypes mag niet meer zijn dan 10%.


Voor het beoordelen en aanpassen van een projectplanning die wordt gebruikt voor een Monte Carlo Simulatie om de onzekerheden en risico’s te kwantificeren.


Het opzetten van een programma voor de implementatie van Gerealiseerde Waarde Analyse (Earned Value Management EVM).

 

Projecten Praktijkgericht Plannen

voorkant boek 2018 08 03 1605

Dit boek is een handleiding en richtlijn voor het ontwerpen van een integrale en betrouwbare projectplanning met een voorspelbare einddatum, op basis van Kritieke Pad Netwerkplanning (CPM).

De inhoud van dit boek verschaft inzicht in de processen, met praktijkgerichte voorbeelden, tools en technieken om veiliger te werken, faalkosten te reduceren, de tijdsduur te verkorten, kosten te verminderen en de prognoses van een project te verbeteren.

Dit boek is primair bestemd voor projectmanagers en projectplanners die hun werk optimaal willen uitvoeren en die een behoefte hebben aan praktijkgerichte richtlijnen en processen gebaseerd op internationaal gestandaardiseerde beste praktijken en standaards.

Tevens is dit boek bestemd voor projectsponsors, senior-managers, projectdirecteuren en specialisten in engineering, inkoop, acquisitie en human resources die meer willen weten over het maken van een integrale projectplanning.

Met de geavanceerde nieuwe technieken zoals, de implementatie van ‘Building Information Modeling’, (BIM) en ‘Earned Value Management’ (EVM) wordt het belang van een betrouwbare projectplanning, met een voorspelbare einddatum, nog belangrijker. 

   Hier kunt u het boek bestellen    

Review Ed van der Tak

"Vanaf het moment dat je de inhoudsopgave bekijkt krijg ik het gevoel dat het boek op heel veel vragen een antwoord zal gaan geven. Jan is zeer gestructureerd te werk gegaan en neemt je mee in de processtappen voor het opstellen van een projectplanning."
( Ed van der Tak)
"Zeer waardevol is ook de brede aanpak in het boek doordat Jan alle facetten van planning de revue laat passeren. Jan gaat zeer gedetailleerd in op het ‘estimating’ (schatting) proces en zaken als optimalisatie, coderingen, earned value management en netwerkanalyse."
( Ed van der Tak)
 
"Al met al is het een praktisch leer en naslagboek geworden met volop voorbeelden en ondersteuning via een YouTube kanaal. De prijs van het boek is in lijn met andere fullcolour boeken in dit segment en de, in het boek opgesloten kennis, meer dan waard."

Meer in review  Ed van der Tak  https://lnkd.in/dcESSuc

 

 Video's Projecten Praktijkgericht Plannen

I phone SplitShire 02265

Hier vindt u de link naar mijn videokanaal voor de 'over mijn schouder mee-kijk video's'

Hoofdstuk 2: Tijdmanagementplan

 

Hoofdstuk 3: Het definieren van de activiteiten

 

Hoodfstuk 4: Het rangschikken van de activiteiten

 

 

Hoofdstuk 5: De estimating van de resources

 

Hoofdstuk 6 De estimating van de tijdsduur

 

Hoofdstuk 7 Het ontwikkelen van de projectplanning

X

Right Click

No right click